2012. november 13., kedd

Vargabéles- avagy használjuk fel a maradék cérnametéltet

Egyik kedvenc ételünkké vált a vargabéles. A "szerelem" úgy kezdődött, hogy anyósommal egy alkalommal túl sok cérnametélt tésztát főztünk ki a vasárnapi húsleveshez. Gondolkodni kezdtünk, hogy mihez kezdjünk a megmaradt tésztával. Rémlett, hogy van egy finom édes főétel, amibe cérnametélt dukál- így elkészítettük a vargabélest Horváth Ilona receptje szerint.Mindenkinek nagyon ízlett, így azóta már többször megismételtem, változatlan siker mellett.
Most vasárnapról megint sok tészta maradt- ehhez még főztem ki pluszban, így megint elkészíthettem a finomságot- az eredeti recepthez képest kicsit másként. Az én verzióm így szól: 

Hozzávalók: 

50 dkg túró
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál tejföl
6 dkg mazsola
kb. 50 dkg főtt, lecsöpögtetett cérnametélt tészta
fél citrom reszelt héja
3 lap réteslap
kevés olvasztott margarin


A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt, tojássárgákat, citromhéjat és a mazsolát. A mazsolán előzőleg némi "fejlesztést" viszünk végbe: kis tálkába öntjük, még szárazon lecsipkedjük a szemekről a szár darabkákat, majd vizet öntünk rá, úgy hogy ellepje- és betesszük néhány percre a mikróba. Kicsit állni hagyjuk még a forró vízben, majd leszűrjük és lecsepegtetjük, így tesszük a túróba. (Én ezt a módszert alkalmazom mindig, ha mazsolát használok sütéshez, főzéshez. Esetleg még rumot vagy rumaromát is lehet tenni a vízbe, és azzal együtt forralni- úgy még finomabb)
A 3 tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, és finoman hozzáforgatjuk a túrókrémhez. Ezután adjuk hozzá a tésztát, melyet előzőleg jól lecsöpögtetünk, kihűtünk.
Egy lapos jénai tálat, vagy tepsit kibélelünk egy fél réteslappal, melyet megkenünk olvasztott margarinnal. Erre helyezzünk még egy fél réteslapot, ezt is megkenjünk margarinnal, és jöhet még egy fél lap. 
Erre halmozzuk a tölteléket, és befedjük a maradék 3 fél réteslappal, nem elfelejtve a margarinnal kenegetést. A tetejét is lekenjünk margarinnal, vagy tojássárgájával.
180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Melegen megszórhatjuk porcukorral. Nagy kockákra vágva, esetleg lekvárral (és a férjem szája íze szerint tejjel) kínáljuk.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése