2012. november 20., kedd

Háztartási ötletmorzsák #1

Ezennel egy sorozatot indítok, amelyben megpróbálom összegyűjteni a másoktól ellesett és kipróbált, vagy saját magam által kitapasztalt és bevált háztartási trükköket, praktikákat.Az első részben a sütés- főzés műveletét, és még inkább az azt követő rendrakást megkönnyítő ötleteket gyűjöttem össze.



1.Panírozáshoz használjunk három egyforma, hosszúkás alakú, kb. 8 cm mély műanyag tálkát.A tojásos tálat természetesen minden alkalommal frissen töltsük meg, de a lisztes, illetve a zsemlemorzsás tálkát 2 panírozás között megtöltve, egymásra helyezve, és a kettőt egy papírszalvétával, vagy papírtörlővel elválasztva, és mindkét edénykét egy papírzacskóba helyezve a kamrában tárolhatjuk. Így, ha panírozni szeretnénk, akkor nem kell minden alkalommal a panír száraz anyagaihoz új edényt felhasználni, majd mosogatni. Én azért panírozás után a lisztben és a morzsában képződött kis tojásos dirib- darabokat kiszedegetem, vagy átszitálom és úgy helyezem el a tálkákat a kamrában.

2.Olajban sütés után a kihűlt olajat  ülepíthetjük: egy műanyag dobozka falának támasztjuk az olajos lábosunkat, és így az olajban maradt égett panírmaradványok leülepednek a lábos aljára. Ezzel a módszerrel szűrés nélkül beleönthetjük a használt olaj tiszta részét egy tiszta, száraz befőttes üvegbe. Ezt az olajat még főzéshez, vagy akár még egy alkalommal, friss olajjal kiegészítve olajban sütéshez is felhasználhatjuk.

3.Ha sütünk, vagy panírozunk, helyezzünk egy vízzel teli tálkát a mosogatóba. Így a csaptelep összekenése nélkül tudjuk leöblíteni a kezünket munka közben.

4.Tészta-, vagy nokedli maradványokat soha ne mosogatószivaccsal távolítsuk el az edényekről, hanem nyeles mosogatókefével.A keféből igen, míg a szivacsból nemigen mosható ki később a ragacs.

5.A mosogató mellett állandósítsunk egy kis műanyag dobozt, amelybe a mosogatás során a lefolyóba helyezett szűrőben felgyülemlett ételdarabkákat (pl.:rizs, tészta darabok)gyűjthetjük. Ugyanebbe a dobozba a konyhában keletkezett lebomló hulladékot: zöldség-, és gyümölcshéjat, darabot, magot is beleszórhatjuk. Ha kertes házban lakunk, a kertben kialakított komposzt- helyen üríthetjük ki dobozunkat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése