2012. november 9., péntek

9 vasaláskönnyítő tipp

Állandóan "újratermelődő" háziasszonyi feladat a vasalás, ami elég időigényes. Amit például nagyon nem szeretek benne, hogy szabad 10 percemben nem tudok csak úgy odaugrani vasalni, mert előbb fel kell állítani a vasalódeszkát, bedugni a vasalót, előkészíteni a vasalatlan ruhát tartalmazó kosarat. Mire mindezzel megvagyok, és elkezdek vasalni- általában mindig történik valami: Eszter felébred/sírni kezd, váratlan vendég érkezik, csörög a telefon... Ezért is szeretnék majd a saját házunkban egy külön mosókonyhát, ahol állandóan elöl lehet a vasalódeszka, készenlétben a ruhák, vasaló- így ott tényleg kihasználhatom a szabad pillanatokat:) De amíg erre nincs lehetőségem, igyekszem ügyesen beosztani az időt, és pár praktikával könnyebbé tenni a vasalást.
  1. Először is, már a ruhák szennyes tartóba helyezésénél megkezdhetjük a vasalás- könnyítést: levetett öltözékünket, egyéb szennyesünket (ágyneműt, asztalterítőt, függönyt) a gyűrést- "gyumászolást" mellőzve, lazán összehajtogatva tegyük a kosarunkba, ládánkba.
  2. A mosógépnél érdemes a centrifugálás fordulatszámát alacsonyabbra beállítani.
  3. Ha lejárt a mosógép, ne késlekedjünk, szedjük ki a mosott ruhát gyorsan, ne hagyjuk ácsorogni a dobban.
  4. Teregetés előtt rázzuk- húzogassuk ki a ruhákat- így is csökkentve a ráncok számát.
  5. Az ingeket legpraktikusabban a képen látható módon teríthetjük ki.
  6. Éllel rendelkező nadrágokat az él mentén összehajtva, lazán terítsük ki, mintha csak a vállfa vízszintes részére helyeznénk.
  7. Finomabb, vékonyabb anyagú, elegáns blúzokat, kötött kardigánokat vállfára akasztva szárítsunk.
  8. Amiről tudjuk, hogy mindenképp vasalni fogjuk (férfi ingek, asztalterítők) igyekezzünk még azelőtt leszedni a szárítóról, hogy csontszárazzá válna.
  9. A legkönnyebb, ha spriccnivel vizet szórunk a ruhára, és így, kicsit nedvesen vasaljuk őket készre. Ez a módszer szerintem mindenféle gőzölős vasalásnál eredményesebb.
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése