2012. november 8., csütörtök

Mihez kezdjünk a maradék tojással?

Nehéz pontosan kiszámítani, hogy panírozáshoz mennyi tojásra van szükségünk. Olyan is előfordul, hogy egy recept csak tojás sárgáját, vagy fehérjét ír elő. Mit tegyünk a maradék tojással, persze ha azt a lehetőséget elvetjük, hogy a szemétbe dobjuk?

Ha panírozásból marad tojásunk (és nem kevertünk bele tejet) adjunk hozzá annyi lisztet amennyit csak felvesz, ha előzőleg nem sóztuk, akkor pici sót, és készítsünk belőle csipetkét. A lecsippentett tésztadarabkákat helyezzük egy tepsire- nyáron a napon, télen a fűtőtesten szárítsuk meg őket. Száradás után kiürült kávés vagy mogyorókrémes üvegben tárolhatjuk a kamra vagy konyha polcon.
A legközelebbi levesfőzésnél nagyon jól fog jönni a kész csipetke.
Ha tojásfehérjénk marad azt kis dobozban a mélyhűtőbe, vagy rövidebb időre a hűtőbe helyezhetjük
Jól felhasználható a legközelebbi panírozásnál, vagy dúsíthatjuk vele a tojáshabot tartalmazó ételeket pl.: vargabélest vagy rizskoch- ot. Ha több maradt a fehérjéből, süthetünk belőle pl. habcsókot, vagy kókuszcsókot is. Pogácsa sütés előtti lekenésénél is jól jön akár a maradék fehérje, vagy sárgája.
Ha csak tojás sárgáink maradtak, akkor készíthetünk belőlük házi majonézt. Anyukám kisebb müzlis tálkában fakanállal kevergeti a sárgáját, és cseppenként adagolja hozzá az olajat- míg a kemény, majonéz állagot el nem éri. Részletesebb leírás a házi majonéz készítésről itt  található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése