2012. november 27., kedd

Háztartási ötletmorzsák #2

Mára olyan tippeket gyűjtöttem össze, melyek a sütés- főzés folyamatával, vagyis az ételkészítéssel kapcsolatosak. Van köztük egy- egy, már inkább receptnek minősülő "ötlet" is:

1. A csokimázat a legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy egy tábla tortabevonó csokoládét vízgőz fölött megolvasztunk, és ha már teljesen krémes állagú, elkeverünk benne 4- 5 evőkanál étolajat. Én nem mindig használok tortabevonót, mert szerintem finomabb "igazi" csokival, mondjuk egy tábla étcsokival (Tibi, vagy Boci) készíteni a mázat. Leírom azt is, hogy hogyan történik a vízgőz fölötti olvasztás, hátha valakinek ez is új: keresünk egy kisebb fazekat, olyat, amelyre biztonságosan, billegésmentesen ráhelyezhető egy még kisebb lábos. A fazékba vizet töltünk, a lábosba pedig belekockázzuk a csokit. (Egy kockát megkóstolunk, hogy tényleg finom- e, nehogy hiába dolgozzunk:) Tűzhelyre helyezzük a fazék- lábos kompozíciónkat, és hagyjuk a csokit az alatta lévő fazékban lobogó víz gőzétől magától megolvadni, nem kevergetjük. Amikor felolvadt az összes kocka csoki- egy fakanállal hozzáérünk, úgy ellenőrizzük, akkor levesszük a tűzhelyről az edényeket, és a csokis lábosba öntünk 4-5 evőkanál olajat, fakanállal elkeverjük, és már kenhetjük is a süteményre.

2. Pudingot készítsük a csomagoláson olvasható leírás szerint. Amikor a forrásban lévő tejbe öntjük a pudingporos- tejes keveréket, használjunk kézi habverőt, és ezzel keverjük a pudingot folyamatosan addig, amíg el nem készül. Így biztosan nem lesz csomós a puding.

3. A muffin tepsi mélyedéseit ne próbáljuk tele tölteni, ragaszkodjunk a receptekben általában szereplő 3/4- es arányhoz.Így formásabbak maradnak a sütemények, és nem ragad a mélyedésből kifutó tészta a formára.

4. Piskóta sütésnél ha sütőpapírt használunk, ne tegyünk a papírból a tepsi oldalára, csak az aljára. A papír ugyanis megakadályozza a tészta felemelkedését.

5. Ha bacon-t, leveskockát használunk a főzés során, legyünk óvatosak a sózással, mivel ezek a készítmények eleve sok sót tartalmaznak.Ugyanígy a cukrozott növényi tejszín (Hulala) használata esetén kevesebb cukor is elegendő az édességbe.

6. Friss gombát, héjában főtt burgonyát szépen, vékonyan tudunk szeletelni egy éles uborkagyalu segítségével.

7. Tököt nagyon szépen lehet "gyalulni" a sajtreszelő almareszelésre használatos oldalán.

8. Zöldségek főzőlevét ne öntsük ki, aznapi vagy másnapi levesünk alapja lehet.

9. A párolt rizs mindig sikerül, amióta így készítem. Riceland "A" rizst használok. 1 rész megmosott, lecsöpögtetett rizst kevés felforrósított olajon megforgatok, majd felöntöm a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű meleg vízzel. Beledobok fél megtisztított vöröshagymát, sózom, lefedem, és közepes lángon főzöm addig, amíg magába nem szívja a rizs a vizet. Ezután a legkisebb lángra teszem az edényt, és addig hagyom rajta, míg a rizs teljesen meg nem puhul. Közben, és még frissen, forrón tilos kevergetni a rizst, mert ettől lesz ragadós. Ha mégis túl puhának érezzük a rizst, akkor vegyük le a fedőt az edényről, és így hűtsük ki. Ekkor elpárolog belőle a felesleges víz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése