2013. március 12., kedd

Múlt heti menü és a spenótos palacsinta

Jól eltűntem. De most újra kedvet kaptam az íráshoz, ötleteim, főztöm, gondolataim megosztásához. (Lehet, hogy a közelgő tavasz teszi?)
Szeretnék majd hetente írni arról például, hogy az elmúlt héten mit főztem, mit ettünk. Szeretném magamnak is megörökíteni a menüket- és hátha másnak is ötletadó segítség lesz.
Csak kedvcsinálónak leírom, hogy múlt héten mi volt a menünk, illetve a mai ebédünk receptjét is bepötyögöm:)

Szóval:
március 4. hétfő
Húsleves, rántott csirkecomb, rizs, káposztasaláta
Hétfőnként általában a vasárnapi maradékot esszük, így volt ez múlt héten is. Egyedül a káposztasalátát készítettem frissen, mert maradt még káposzta, és mert olyan finom volt, hogy a vasárnapi adag teljesen elfogyott.

március 5. kedd
március 6. szerda
Húsleves (maradék), krumplis tészta, savanyú káposzta
Keddenként általában két napra főzök, mert szerdán délelőtt babaklubba járunk Eszterrel, így nincs időm főzni.

március 7. csütörtök
Póréhagyma krémleves, sertéspörkölt, tarhonya
Ez  is két napra elegendő adag lett- így szombatra is maradt belőle. Péntekre azért nem, mert így nagyböjt idején ezen a napon nem eszünk húst.

március 8. péntek
Sárgaborsófőzelék
Spenóttal-sajttal töltött krumplis táska (mélyhűtött áru az Aldiból)

március 9. szombat
Sertéspörkölt, tarhonya

március 10. vasárnap
Húsleves, sült tarja, rántott pulykamell, káposztasaláta, kávékocka
Ezek közül a finomságok közül csak a saláta volt az én gyártmányom, a többit anyósom készítette el:)

Ma nagyon finomat ettünk ismét: spenótos palacsintát!
Így  készült:

Hozzávalók:
36 dkg liszt
2 tojás
2-3 kk. só
6 dl tej
450 g mélyhűtött parajpüré - felolvasztva, lecsöpögtetve, kinyomkodva
1 gerezd fokhagyma összenyomva
1 kk. őrölt szerecsendió


A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, amit szükség szerint szénsavas ásványvízzel hígítunk a szokásos palacsintatészta sűrűségűre.
A masszát pihentetjük, majd kb. 10 db palacsintát sütünk belőle.
A töltelékhez 4 tojásból, 3-4 ek. tejfölből lágy rántottát készítünk. 
 A palacsintákat ezzel a masszával megkenjünk, megszórjuk apró kockára vágott bacon- nel, felcsavarjuk.
A felcsavarás úgy történik mint a hortobágyi palacsinta esetében: a palacsinta két oldalát középre hajtjuk, és így csavarjuk fel a tésztát.
A rudacskákat tepsibe helyezzük, tejföllel bőven megkenjünk és reszelt sajttal megszórjuk. 180 fokos sütőben kb. fél órát sütjük.
Ezt az adagot kettőnknek két napra készítettem.
Még nem jön ki a fülünkön- így káposztasalátával fogyasztottuk- amelynek receptjét a későbbiekben teszem közzé:)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése